duminică, 25 ianuarie 2015

Anul 2014 a fost și atât (3)

Încerc la final de an 2014 și început de 2015 o retrospectivă pe scurt și fără pretenții exhaustive, a imaginii mele despre Hațeg, General Berthelot, Orașul prăfuit ghimpele din inima mea, Bretea Română, Cluj – Napoca, prieteni, oameni dragi din Vatră și alte evenimente din diverse locuri unde am fost și nu în ultimul rând despre mine.

Evenimente la Cluj -Napoca și în deplasare

Evenimentele la care am luat parte au fost destul de rare dar foarte importante. Le voi prezenta risipit și fără vreo dată fixă, acestea au fost în 2014 și atât.

Clubul Național-Țărănist PNȚCD a avut o primă înfățișare la Cluj. Am avut bucuria să revăd țărăniștii din vremea cea mai frumoasă a PNȚCD în Cluj, când încă mai exista respect pentru valorile înaintașilor și alianțele se desăvârșeau pe alte criterii decât cele de astăzi.
Acest club este singurul care își respectă fără condiționări aspectul național și nu este dispus la alianțe contra naturii.
Din păcate și astăzi există la unii oameni din Cluj tentația vanității, prin care mai vor să atragă către ei și confesiunea lor, prestigiul unui partid, pentru care factorul național înseamnă unitate indiferent de confesiune și educație.
M-am bucurat să văd că există optimism în regăsirea acelui PNȚCD lăsat ca moștenire României de către Seniorul Corneliu Coposu.
O singură sugestie aș avea și anume faptul că dacă la București nu se mai găsesc oameni care să fie vrednici de rânduiala lăsată de către Seniorul Corneliu Coposu, atunci din Transilvania totul trebuie să pornească de la reprezentanții familiei Boilă, Rațiu și alți național-țărăniști de seamă, urmași ai liderilor de odinioară sau care au stat în preajma Seniorului Corneliu Coposu.
Nu poți să readuci starea de spirit național- țărănistă decât dacă îndrumarea vine din partea unor lideri pentru care educația național-țărănistă se confundă cu modul de a fi.
În aceste cazuri nu mă refer la fostul președinte al țării, căriua nu-i dau numele, învins de securitate și nici la alții care s-au folosit de PNȚCD pentru a-și face un profit efemer și nu un țel în viață, aceștia fiind ”țărăniști” doar de ocazie.

O altă excepție este CENTRUL de REFLECȚIE POLITICĂ și STRATEGICĂ inițiat și susținut de domnul Sorin Platon, vorbesc despre un intelectual altfel, locul unde în adevăr vin oameni care gândesc dicolo de barierele impuse de vremurile falselor valori și de moravurile îndoielnice.

Vizita Principelui Nicolae al României în Cluj a fost de asemenea un prilej să cunosc alți oameni minunați, cei care luptă pentru restaurarea monarhiei. Momentele le-am descris pe blog. O singură sugestie aș avea către monarhiști și anume să fie mult mai apropiați de Clubul Național - Țărănist și mai puțin orientați de alte formațiuni politice care s-au compromis făcând alianță cu PSD ori cu sectele lui Traian Băsescu.



1 decembrie 2014 la Cluj Napoca a venit cu frig și un mesaj, dacă nu revoltător al premierului oarecare, cel puțin penibil prin conținut. M-aș fi dorit un 1 decembrie în 2014 fără politicieni și reprezentanți ai autorităților locale care își etalează studiile cu ostentație. S-a văzut cât sunt de iubiți prin lipsa aplauzelor din partea românilor prezenți. Aș fi vrut să fie doar cei care ne apară în situații de necaz și atât. Despre mesajul din Catedrala Ortodoxă n-am ce să scriu. Din păcate prefer să privesc în trecut pentru a mă putea bucura de prezent. 

Felicitări reprezentanților Monarhiei pentru acțiunea onestă și demnă. Clubul Monarhiștilor este un important reper la Cluj Napoca pentru respect și admirație. 
Și totuși, parcă prea ades uităm de România întregită și de simbolurile unor inimi românești.

Un alt moment frumos la care am asistat a fost Colind Coral, susținut la BCU Cluj, de către Corala Regală Transilvană, condusă de oameni inimoși, domnii Dan Dumitrana și Flaviu Mogoșan. Nu pot să portretizez în cuvinte bucuria din inimă, ca atare vă îndrum către paginile de facebook ”Față către Față” și ”Am privit doar” să vedeți imagini. Cert este că în momentul concertului s-a așternut peste cei prezenți la eveniment smerenia și bucuria atât de necesară pentru toți.

Un alt moment a fost lansarea cărții ”U” Cluj așa cum o știu care rămâne în memoria Clujului mai mult decât o carte pe care o citești și apoi o așezi într-o bibliotecă. Este o mărturisire a argumentului ”U” realizată de către un jurnalist Alin Fornade, pe care dacă îl așez alături de Ioan Chirilă, ca om care descrie, nu exagerez cu nimic. Cartea este un îndrumar pentru tineri, o invitație la introspecție pentru cei aflați la mijloc de vârstă și o confirmare a reflecției pentru cei în vârstă.
Vreau să povestesc un episod petrecut în cadrul evenimentului. Lansarea cărții s-a produs la Cluj, în cadrul ”Festivalului de carte Transilvană”, într-o zi minunată din toate punctele de vedere. După prezentarea cărții a urmat sesiunea de autografe, unde a fost multă lume. Dacă evenimentul ar fi fost sâmbăta sau duminica, la o oră accesibilă, poate ar fi fost la mulți. Alături de noi erau și niște politicieni care își așteptau rândul pentru un eveniment colateral. Nimeni dintre cei care așteptau pentru un autograf de la jurnalistul Alin Fornade nu s-a arătat interesat de prezența politicienilor. Acesta este un semn de normalitate pentru Cluj și pentru România, anume contextul în care oamenii se îndreaptă către un simbol ”U” ignorând total prezența în mijlocul lor a politicienilor oarecare. Firește că acestora din urmă nu le intră în gând semnificația faptului petrecut, fiindcă nu-i așa orbirea din pricina politicului, transformă omul normalității și smereniei în individul ignoranței și vanității.

Alt eveniment care mi-a prilejuit un memento a fost Performance | Cluj, 21 decembrie 1989 - „Împușcați-i că nu-s oameni.
Cu atât mai mult cu cât nu am fost în anul 89 la Cluj să văd pe viu ce s-a petrecut. Impresionant prin organizare dar mai ales prin trăire.  Tot pe facebook am pus fotografii și imagini (Față către Față și Am privit doar).

O minune a fost la 1 decembrie când ne-am adunat o mână de oameni să facem o aducere în amintire a peceții numită DR. Mircea Luca pe stadionul lui ”U”. Este trist și rușinos faptul că autoritățile refuză numele gloriei unui stadion unde sportul este un mod de a fi și simbolurile sunt cinstite din 1919.

Un alt ecou unic a fost evenimentul ”Prin ochii noștri” unde fiecare dintre ”U”ști este prezent. Filmul este de fapt viața, exact așa cum fiecare dintre suporterii lui ”U” au trăit-o alături de echipă, împreună. În prezentare eu am înțeles ce ne unește: starea de spirit ”U”. Lăudabilă ideea lui Mihai Hossu.


și în deplasare,
Foarte rar poți lega prietenii pe criteriul simbolului național în Cluj și aceasta s-a petrecut numai atunci când mă refer la ”U” Cluj. Chiar și în acest context mai sunt unii care te pot considera înapoiat ca ortodox dacă încerci să ai rânduială în viață sau dacă ești contra autonomiei Transilvaniei ori dacă nu recunoști ”superioritatea” ardelenească față de celelalte regiuni ale României, dar le trec cu vederea această slăbiciune a firii și judecății fără noimă ori naivă.
Să-mi amintesc despre ceva ce nu voi putea uita. Cele două deplasări la Brașov, alături de oameni faini prin atașamentul și camaraderia față de ”U”. Vor trece mulți ani și imaginile ori fotografiile îmi vor sta mărturie, pentru freamătul inimii. Numai cine merge în astfel de deplasări se poate bucura total de ce înseamnă unitate și camaraderie.











  
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu